Cum iti afecteaza fumatul performanta sportiva

Fumatul este un obicei cunoscut de acum 300 de ani, dar acesta a inceput sa se raspandeasca dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial in toate tarile lumii, el fiind raspunzator pentru decesele a unui numar de un milion de persoane in fiecare an. Este dovedit deja ca tutunul contine o multime de substante nocive cu un impact negativ asupra organismului, tigara avand efecte negative atat asupra fumatorului, cat si asupra celor din jurul sau. Tutunul are un continut complex, acesta avand numeroase componente chimice cum ar fi proteinele, amidonul, mineralele sau sterolii. Tutunul are ca substante specifice isoprenoizii, dar si nicotina, aceste substante fiind considerate a fi toxice organismului.

Nicotina este un lichid incolor, odata intrat in contact cu aerul si cu lumina, colorandu-se in brun. Atunci cand este aprins, tutunul isi modifica compozitia initiala, el dand nastere la noi substante, fumul pe care fumatorii il inhaleaza fiind un aerosol. Gudronul si oxidul de carbon sunt componentele cele mai comune ale fumului, acestea fiind cunoscute pentru faptul ca irita sistemul respirator. Oxidul de carbon este foarte nociv, el variind in functie de modul in care este fumat, fumul de tigara fiind in concentratie de 3-4%. Hemoglobina formeaza cu oxidul de carbon un compus stabil, ea devenind practic inutilizabila pentru transportul oxigenului, de aceea tesuturile incep sa sufere daca obisnuiti sa fumati. Tesuturile sunt primele afectate datorita lipsei de oxigen din organism. In fumul de tutun se mai gasesc si alte substante daunatoare cum ar fi acidul cianhidric, acroleina sau acetaldehida, toate aceste substante avand un impact negativ asupra santatii. Substantele cancerigene sunt de departe cele mai periculoase substante care apar datorita fumului de tigara. Aceste substante se gasesc in aerosolii care sunt produsi datorita fumului de tigara, ei avand denumirea generala de gudroane.

Este important astfel sa avem in vedere toate aceste lucruri esentiale cu privire la fumat. Fumatul este un obicei nociv de care ar trebui sa scapam cat mai rapid pentru ca nu aduce nici un beneficiu sanatatii, el fiind responsabil pentru numeroasele probleme cu care se confrunta fumatorii. Pentru a avea performante sportive mai bune este important sa renuntati la tigari.

Give a Comment