Dieta pacientilor cardiaci – ce au voie sa consume si ce le este interzis?

Pacientii cardiaci trebuie sa aiba mare grija de sanatatea lor, incepand de la alimentatie, miscarea zilnica si pana la respectarea cu strictete a medicatiei recomandata de medicii cardiologi. Dieta cardiacilor trebuie sa includa multe legume, salate, fructe si cereale integrale, evitand prajelile, mancarurile grase si grele, precum si foarte condimentate.

Kilogramele in plus – un pericol pentru cardiaci

Medicii recomanda cardiacilor sa piarda cateva kilograme, mai ales in zona abdominala si toracala, daca depaseste 88 cm la femei si 102 cm la barbati. In plus, cardiacii trebuie sa reduca in mod considerabil sarea, prajiturile, dulciurile, alimentele procesate, pentru a evita incarcarea sistemului circulator si instalarea edemelor la membrele inferioare.

Alimente permise in dieta cardiacilor

Din lista de alimente permise in dieta cardiacilor nu lipsesc legumele, salatele, cerealele integrale si uleiurile vegetale, supele si ciorbele care aduc un aport mare de lichide si de fibre. Nu sunt recomandate alimentele care produc constipatie deoarece efortul de defecatie este daunator pentru inima din cauza compresiei diafragmei asupra acestui organ, sarea se va inlocui cu condimente parfumate, atat proaspete cat si uscate.

Se recomanda carnea de pui, de curcan, de peste gras (somon, cod, nisetru, scrumbie). Carnea trebuie sa fie fiarta sau preparata la abur sau la cuptor, nu prajita. Se poate consuma carne rosie de trei ori pe saptamana. Painea alba proaspata se inlocuieste cu painea integrala sau gipocalorica sau cu mamaliga, iar cafeaua se inlocuieste cu ceaiul de catina.

Alimente interzise in dieta cardiacilor

Din dieta cardiacilor trebuie sa lipseasca cu desavarsire carnea grasa, mezelurile si alimentele foarte procesate, dulciurile din comert, alimentele prajite sau foarte bogate in grasimi nesanatoase, precum si alcoolul, cafeaua si ciupercile. Se va renunta la sosul de rantas, la ceapa calita, la smantana si adaos de ulei, precum si la alte variante deloc sanatoase pentru organism.

Give a Comment