Cum pastrezi sanatatea florei intestinale

Numeroase studii asupra soarecilor au demonstrat faptul ca un sistem digestiv bolnav duce de cele mai multe ori la obezitate. Acest lucru a fost observat atunci cand unor soareci li s-a facut un transplant de bacterii intestinale nesanatoase si s-a observat cum reactioneaza acestia avand aceste bacterii in organism. Un alt studiu asemanator a comparat efectele unei diete cu multi carbohidrati si a uneia bazata pe multe grasimi, soarecii pe care s-au facut experientele fiind sanatosi, iar o parte din ei avand bacteriile nesanatoase in organism. S-a observat ca soarecii sanatosi s-au ingrasat mai putin, rezistenta la insulina fiind afectata.

Uneori insa descoperirile facute pe soareci nu pot fi replicate pe oameni, studiile reusind totusi sa scoata in evidenta faptul ca flora intestinala este foarte importanta chiar si in cazul oamenilor. Oamenii se confrunta cu boala inflamatorie a intestinului, aceasta boala fiind destul de comuna in tarile vestice, dezvoltate economic. Multe studii au mai demonstrat si faptul ca sanatatea intestinala reprezinta un factor important in obezitate, ea fiind legata de bolile metabolice. Multe tipuri de bacterii sunt cunoscute pentru faptul ca joaca un rol important in sanatatea colonului, sanatatea deficitara este responsabila de multe ori pentru declansarea unor boli cum ar fi obezitatea. Bacteriile intestinale sunt afectate chiar in momentul in care ne nastem, de aceea bebelusilor le este alterata hranirea timpurie. Un anumit tip de flora intestinala este responsabila pentru aparitia cancerului de tip gastrointestinal, dar si al cancerului de prostata.

Flora intestinala ar trebui astfel sa fie cat mai sanatoasa pentru ca ea ne va ajuta sa tinem la distanta bolile care ne afecteaza atat de mult in ziua de azi. Nivelul ridicat al colesterolului este un factor destul de comun al aparitiei diverselor boli cardiovasculare, dar recent s-a descoperit faptul ca unele bacterii precum Lactobacillus pantarum ajuta foarte mult organismul in privinta colesterolului. Aceste bacterii sunt responsabile pentru ca reduc riscul de infarct, ele imbunatatind in acelasi timp si modul cum functioneaza creierul nostru, de aceea aceste bacterii sunt foarte benefice in special pentru pacientii care au facut un atac de cord, flora intestinala fiind astfel foarte importanta.

Give a Comment