Realitatea din spatele efectului “woosh” al dietei ketogenice

In termeni generali, efectul “woosh” presupune pierderea in greutate brusca in urma unei diete. Acest efect caracterizeaza persoanele care tin dieta ketogenica si pierd foarte repede tesutul adipos, celulele grase pierzand din grasime si umplandu-se cu apa, apa care este eliminate prin urina sau prin materii fecale. Atunci cand corpul expulzeaza excesul de apa si de grasime, pacientii vor fi vizibil mai slabi, iar efectul Woosh mult dorit isi va face prezenta in primele saptamani de dieta.

Efectul woosh explicat stiintific

Acest efect nu caracterizeaza numai dieta ketogenica. Explicatia stiintifica este aceea ce atunci cand corpul arde grasimi, celulele grase nu se umplu cu apa, ci stocheaza excesul de energie si atunci cand organismul arde mai multe calorii decat are nevoie, excesul de grasime este expulzat si celulele grase se micsoreaza.

Efectul Woosh presupune eliminarea de apa din organism, care se traduce intr-o pierdere vizibila in greutate.

Caracteristicile dietei ketogenice

Dieta keto este preferata de foarte multe persoane publice si presupune consumul alimentelor bogate in grasimi si in proteine si restrictionarea numarului de carbohidrati la 50 g pe zi. Dieta keto permiteconsumul de carne slaba si grasa, oua, avocado, nuci, seminte, ulei de masline, unt, untura, unt de cacao, tofu, precum si ulei de masline si cocos si cantitati mici de fructe de padure, legume verzi, ciuperci, broccoli si ardei.

Aceasta dieta presupune schimbarea “combustibilului” pe care il foloseste organismul pentru energie de la carbohidrati la substantele chimice numite cetone care sunt produse de ficat din grasimile stocate. Atunci cand organismul foloseste cetone in loc de glucoza, organismul intra in stare de cetoza si grasimea este arsa, ca principala sursa de energie. Medicii recomanda dieta keto pacientilor bolnavi de epilepsie, fiind un stil alimentar ce prezinta unele riscuri si nu sunt recomandate pacientilor ce sufera de boli renale, pancreatice, hepatice sau tiroidiene.

Give a Comment