De ce nu trebuie sa iti ignori sanatatea pielii

Pielea este un organ important al organismului ea acoperind corpul din cap pana in picioare, rezistand la apa si la vant, fiind in acelasi timp elastica si puternica, ea reinnoindu-se mereu. Pielea este cel mai mare organ al nostru, aceasta acoperind o suprafata de aproaoe 2 metri patrati, deci cam cat un cerceaf obisnuit. Grosimea pielii variaza destul de mult, aceasta fiind cuprinsa intre 0,5 si 5 mm. In general, pielea este mai subtire in zonele care de obicei nu sunt supuse uzurii, ea fiind mai groasa in alte parti ale corpului cum ar fi picioarele. Acest organ este format din doua straturi, respectiv stratul cornos si cel al epidermei, acest strat fiind format din 20-30 de randuri de celule moarte. Pielea nu se uzeaza datorita faptului ca ea in fiecare zi se reinnoieste, celulele moarte desprinzandu-se de pe suprafata pielii. Pielea este cea responsabila pentru apararea organismului de ploaie, vant, dar si de taieri si de loviri, precum si de lumina sau de bacterii.

Pielea are o proprietate foarte cunsocuta si anume ca se vindeca fara probleme, in epiderma formandu-se vitamina D, aceasta vitamina extrem de importanta aparand datorita actiunii razelor de soare asupra peilii noastre. Excesul de sare din piele este eliminat prin transpiratie, iar pe langa sare se mai elimina si alte substante care nu sunt atat de utile organismului nostru. Derma se afla sub epiderma, acest strat al pielii fiind responsabil cu transportul substantelor nutritive. Daca pielea este traumatizata, sangele se coaguleaza si inchide plaga, cicatricea protejand organismul impotriva daunatorilor care ar putea intra prin aceasta plaga.

Glandele sudoripare care se gasesc in piele au un rol important in a regla temperatura corpului, aceste glande fiind responsabile si pentru eliminarea sarii in exces, dar si pentru faptul ca elimina anumite toxine care se gasesc in organismul nostru. Transpiratie este utila si in apucarea unor obiecte, degetele noastre fiind acoperite cu un strat subtire de transpiratie care ne permite sa apucam mai bine de exemplu un obiect cu o suprafata neteda. Este astfel important sa avem grija de acest organ esential al corpului nostru de fiecare data.

Give a Comment